Μια λειτουργία που φέρνει επιτυχία ή τρώει το χρόνο μας

Ποιος δεν έχει «ξεχαστεί» στις αναρτήσεις του και διαπίστωσε, ώρες μετά, ότι απλώς κατανάλωσε πληροφορίες από τον τοίχο του στο Facebook χωρίς να πετύχει το βασικό του αρχικό σκοπό για τον οποίο μπήκε στο FB! Όλα αυτά γιατί στον τοίχο μας «σκάνε» πράγματα (ειδήσεις, σχόλια, φωτογραφίες, βίντεο κλπ) που εμείς θέλουμε να διαβάσουμε, δούμε, ακούσουμε…

Αυτή άλλωστε είναι η μαγεία του facebook και ονομάζεται εξατομίκευση. Όλα αυτά προκύπτουν από το newsfeed του πιο δημοφιλούς social media της εποχής μας που λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο τον οποίο καλό είναι να τον γνωρίζουμε! Πρόκειται για μία τεράστια αλληλουχία αλγορίθμων που μας κάνουν να αισθανόμαστε μοναδικοί μέσα στο κομπιούτερ μας!

«Το News Feed είναι ένα σύστημα που είναι σχεδιασμένο και φτιαγμένο από ανθρώπους, αλλά οι άνθρωποι έχουν αξίες και οι αξίες αυτές αντικατοπτρίζονται στο πώς προβαίνουμε σε αποφάσεις σε τακτική βάση» είχε αναφέρει ο Άνταμ Μοσέρι, αντιπρόεδρος και product management για το News Feed.

Οι προτεραιότητες του τι βλέπουμε στον τοίχο μας στο FB

Η βασική αρχή που διέπει λοιπόν το FB και μας αφορά είναι ότι δίνεται απόλυτη προτεραιότητα σε δημοσιεύσεις στον τοίχο μας από μέλη της οικογένειας και φίλους. Δευτερευόντως ακολουθεί η πληροφορία που αφορά στα ενδιαφέροντα μας (από συνταγές και ποδόσφαιρό μέχρι πολιτική και πυρηνική φυσική) και καθορίζεται από τα post με τα οποία αλληλεπιδρούμε (τουτέστιν κάνουμε like ή κοινοποιούμε).

Η τρίτη κατηγορία πληροφοριών στηρίζεται στις παλιότερες προτιμήσεις μας και άπτεται κυρίως της ψυχαγωγίας.

Μια ιστορία 11 ετών

Η λειτουργία του News Feed ξεκινά το 2006 και ήταν ένας τρόπος που εφηύραν στ FB προκειμένου τρόπος να βοηθούνται οι χρήστες να βλέπουν το υλικό που είναι σημαντικότερο για αυτούς από τους φίλους, την οικογένεια και τις σελίδες που ακολουθούν… Ετσι επινοήθηκε ο πρώτος αλγόριθμος ο οποίος διαρώς από τότε εμπλουτίζεται. Παράλληλα έχουν εισαχθεί τείχη εμποδίων προκειμένου να μην ευνοούνται αναρτήσεις από συγκεκριμένες πηγές ή ιδέες.

σκοπός της είναι η καλύτερη εύρεση υλικού που οι χρήστες βρίσκουν ενδιαφέρον και η προβολή του ψηλότερα στο News Feed. Τωρα τελευταία γίνονται προσπάθεια να απομακρυνθούν οι ψεύτικες ειδήσεις (Hoax).

Τι είναι τα hoax

Μπορούμε να πούμε ελληνιστί ότι hoax σημαίνει ψευδής φήμη (κάτι σαν τους αστικούς μύθου που καλλιεργούνταν στα καφενεία κάποτε). Στα αγγλικά ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια απάτη ή κάτι ψεύτικο και φαίνεται ότι προέρχεται από τις τον όρο Hocus Pocus.

Ο όρος Hoax χρησιμοποιείται στα αγγλικά για να περιγράψει μια απάτη ή κάτι ψεύτικο και φαίνεται ότι προέρχεται από τις μαγικές λέξεις Hocus Pocus (αν μπορούσαμε να τα αποδώσουμε στα ελληνικά θα λέγαμε ότι μοιάζει με το δικό μας «άμπρα κατάμπρα»).